''Συγκεντρώσου!'' - Είναι μια λέξη που ακούγεται συχνά σε όλη τη διάρκεια του σχολείου, κολλεγίου και πανεπιστημίου, ακόμα και από τους γονείς μας. Επομένως, θα έπρεπε όλοι να είμαστε σε θέση να το κάνουμε εύκολα, σωστά; Λάθος! Όταν το σώμα και το μυαλό μας στερούνται ζωτικά συστατικά απαραίτητα για τη φυσιολογική ανθρώπινη λειτουργία, η συγκέντρωση μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατη.
Πώς παίζει, λοιπόν, ρόλο το νερό; Το συμπύκνωμα περιγράφεται ως μια ουσία που παρασκευάζεται με την αφαίρεση ή τη μείωση του αραιωτικού παράγοντα- μια συμπυκνωμένη μορφή κάποιου πράγματος- όσο περισσότερο νερό αφαιρείται, τόσο πιο συμπυκνωμένο γίνεται το μείγμα. Αν θεωρήσουμε τον εγκέφαλό μας σαν την ουσία κατανοούμε οτι μπορεί να γίνει καλύτερος ή χειρότερος με την προσθήκη ή την αφαίρεση του αραιωτικού παράγοντα, δηλαδή του νερού.
Η έλλειψη ικανότητας συγκέντρωσης, η αυξημένη κόπωση, τα προβλήματα ύπνου και οι πονοκέφαλοι συνδέονται άρρηκτα με τη μειωμένη πρόσληψη νερού.
Σύνθεση σώματος
Το σώμα μας αποτελείται περίπου από 55% - 65% νερό και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της διαφοράς εξαρτάται από το φύλο. Το νερό διατηρεί απαράμιλλη σημασία στις ανθρώπινες σωματικές λειτουργίες, όπως:
- Είναι το πρώτο συστατικό της δημιουργίας νέων κυττάρων στον εγκέφαλο, το δέρμα, τα όργανα και τους μυς.
- Το σώμα χρησιμοποιεί το νερό στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και παίζει ρόλο στην ποσότητα που ιδρώνουμε.
- Λειτουργεί ως ‘αμορτισέρ’ στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη.
- Βοηθά στην παραγωγή και την αποβολή αποβλήτων.
- Ακόμα πιο σημαντική, όμως, είναι η εξάρτηση που έχει ο εγκέφαλός μας από το νερό. Τα εγκεφαλικά μας κύτταρα λειτουργούν κανονικά όταν έχουν τις κατάλληλες ποσότητες νερού και διάφορα άλλα στοιχεία που χρειάζονται (δηλαδή οξυγόνο και γλυκόζη). Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται κατά ένα εντυπωσιακό ποσοστό 75% από νερό, αλλά παραδόξως δεν έχει την ικανότητα να αποθηκεύει το νερό που χρησιμοποιεί. Ως εκ τούτου, ο εγκέφαλος απαιτεί συνεχή ροή του υγρού για να εκτελεί κάθε συνειδητή λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διατήρησης της μνήμης. Έτσι, αν στερήσουμε από τον εγκέφαλό μας το νερό, τα κύτταρά μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να διατηρεί τη συγκέντρωσή του.
Η σχέση μεταξύ του νερού και της γνωστικής απόδοσης αποτελεί το κεντρικό σημείο της έρευνας εδώ και αρκετά χρόνια. Μια πρόσφατη μελέτη του University of East London και του Westminster διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μόλις 300 ml νερού μπορεί να ενισχύσει την προσοχή έως και κατά 25%.
Διάθεση και ευεξία
Πέρα από την απόδοση του εγκεφάλου, η κατανάλωση άφθονου νερού σε τακτική βάση έχει επίσης αποδειχθεί ότι μας βοηθά να διατηρούμε μια καλή κατάσταση ψυχικής υγείας και ευεξίας. Και πολύ απλά, όσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε, τόσο καλύτερα θα περνάμε στο πανεπιστήμιο, το κολέγιο, το σχολείο και τόσο πιο πιθανό είναι να απολαύσουμε τις σπουδές μας.
Η παραγωγή από τον εγκέφαλο ορμονών και νευροδιαβιβαστών εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το νερό. Οι ορμόνες και οι νευροδιαβιβαστές βοηθούν στην αποστολή και την παράδοση μηνυμάτων στο σώμα- και δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε χωρίς αυτούς. Οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση των απαραίτητων σωματικών λειτουργιών, όπως η όρεξη, τα επίπεδα στρες και ο ύπνος, και οι νευροδιαβιβαστές ελέγχουν το νευρικό μας σύστημα.
Όταν αισθανόμαστε αγχωμένοι, ο εγκέφαλός μας βρίσκεται σε μια σχεδόν συνεχή κατάσταση αυξημένου συναισθήματος και είμαστε πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη άγχους. Αλλά η κατανάλωση περισσότερου νερού θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτών των δυσάρεστων αγχωδών συναισθημάτων. Για παράδειγμα, μια συνεχής γενναιόδωρη παροχή νερού θα βοηθήσει τον εγκέφαλό μας να ρυθμίσει σωστά την παραγωγή κορτιζόλης, η οποία είναι η ορμόνη που απελευθερώνεται όταν βρισκόμαστε υπό απειλή και η οποία μας κάνει να αισθανόμαστε αγχωμένοι.
Μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει η επαρκή πρόσληψη του νερού, γι’ αυτό πάρτε το αγαπημένο σας μπουκάλι, γεμίστε το καθαρό νερό Veluda και μην το αποχωρίζεστε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας!